Newest Viewed Downloaded

Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

İZMİR KALKINMA AJANSI

BÖLGE PLANI KÜMELENME EXPO 2020 TANITIM YENİLİK YATIRIM İZMİR KALKINMA AJANSI ‹#› Biz Kimiz: 5449 sayılı kanunla kurulmuş bir kurum Yapısı (Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, Yönetim Kurulu-yerel) Temel hedefimiz (İzmir’in kalkınmasına katkıda bulunmak, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak) Dayanak belgelerimiz (ulusal planlar, bölge planı, proje ve faaliyet destekleme yönetmeliği) Temel faaliyetlerimiz Bölge planı (2010 – 2013 bölge planı) : tüm faaliyetlerimizi bu belge şekillendiriyor Strateji çalışmaları (kümelenme, yenilik, tanıtım) Yatırım tanıtım ((Son dönemde 23 Milyon TL’lik 4 yatırım çekildi, toplamda son … yılda İzmir Kalkınma Ajansı’nın katkıları ile … Milyon TL yatırım yapıldı, … istihdam sağlandı.) EXPO çalışmaları

MALİ DESTEK PROGRAMLARI Toplam 71 Milyon TL 328 Proje Ajansımız bugüne kadar 6 adet mali destek programı yürüttü. Sosyal Kalkınma, KOBİ, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Turizm ve Çevre, Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik ve Turizmde Rekabet Edebilirlik programları ile toplam 71 milyon TL kaynak kullandırdık. ‹#›

TEKNOLOJİK ÜRETİM VE YENİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI

2011 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Gördüğünüz gibi her yıl yeni bir alanda mali destek programı uyguluyoruz. Peki bu başlıkları neye göre belirliyoruz: Biz destek vereceğimiz alanları bölgemizdeki aktörlerin katılımıyla hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan İzmir Bölge planımızdaki önceliklere göre belirliyoruz. Daha önce ilan etmiş olduğumuz KOBİ, Sosyal kalkınma tarım ve turizm de bu şekildeydi. Teknoloji programı da bölge planında belirlenen 5 öncelikten bir tanesi. Yani bölge planında yer alan: -“Bölgesel Ar-Ge ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi”, -“İşletmelerde Kurumsallaşma, Üretim ve Pazarlama Kapasitesinin Artırılması”, -“Kümelenmelerin Oluşturulması ve Düzenli Sanayileşmenin Sağlanması” gelişme alanlarına katkı sağlamak için böyle bir destek programı planlandı. Biz bu program ile neyi hedefliyoruz? : Onu açıklayalım burada!! Genel ve özel amaç burada verilebilir? ‹#›

İZMİR’DE YENİLİK (2007-2010)

İzmir’deki Toplam İşletme Sayısı İzmir’den Yapılan Patent Başvurusu Sayısı TÜBİTAK AR&GE Desteğine Başvuran Firma Sayısı: Sanayi Bakanlığı AR&GE Merkezi Sayısı: 119.452 1064 416 8 23.749 İmalat Sanayi Yenilik göstergelerinde ulusal hedeflere ulaşabilmek için bölgesel düzeyde yapılan faaliyetler önem taşımaktadır. Kalkınmanın önemli araçlarından biri olan yenilik konusunun, bölgeler düzeyinde odaklanıldığı takdirde bölgesel kalkınmayı ivmelendiren bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bölgelerin stratejik kalkınmasında kilit role sahip olan yenilik uygulamalarının yine stratejik bir bakış açısıyla ele alınması gerekmektedir **Bölgesel anlamda İzmir’e baktığımızda: -Türkiye’de yapılan 9950 patent başvurusunun (başvuruların % 25’i tescillenmiş.) sadece 1064 tanesinin İzmir’den geldiği görülmektedir (% 14 tescil oranı )Tescil edilen 145. Ayrıca bu alanda verilen desteklerin en önemlilerinden TUBİTAK Ar&Ge desteğine türkiye’den başvuran firma sayısı 4586 İzmir’den başvuran firma sayısı sadece % 9’u 416dır (desteklenen 259). Desteklenme oranı ise Türkiye’de %60 iken, İzmir’de % 62 oranlarındadır. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının firmalara bünyelerinde AR&GE merkezi kurmaları için verdikleri destekten sadece 8 firma yararlanmıştır (Türkiye’de bu rakam: 99; İstanbul: 26; Ankara: 16; Bursa: 10; Kocaeli: 9; İzmir 5. sıradadır.) Dünya böylesine bir ivme içindeyken ülkemizin, bölgemizin, firmalarımızın rekabet edebilmesi için bu konuya önem vermesi ve bütçe ayırması gerekir. Rekabet edebilmek için kalite, ürün, süreç yeniliği, araştırma, geliştirme önem arz etmekte. Artık klasik yöntemlerden ziyade ancak bunlarla ayakta kalınabilecek ve rekabet edilebilecek. Biz bölgem

2011 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI

TEKNOLOJİK ÜRETİM VE YENİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI TOPLAM KAYNAK TUTARI 14.000.000 TL 25 Ve 14 milyon TL’lik bir kaynak ayrıldı.. ‹#›

BEN BU PROGRAMA BAŞVURUDA BULUNABİLİR MİYİM? AKLIMDAKİ FİKİR BU PROGRAM İÇİN UYGUN BİR PROJE KONUSU MU? YAPACAĞIM HARCALAMARIN HEPSİ ÖDENİR Mİ? 25 Gördüğünüz gibi Ajansımız her sene farklı kurumlara, farklı proje konuları için destek sağlamakta. Her programın ayrı kuralları bulunabilmekte. Bu kurallar da başvuru rehberinde belirtilmektedir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey başvuru rehberini okumaktır. Başvuru rehberinde kimlerin başvurabileceği, hangi projelerin uygun olduğu, hangi maliyetlerin uygun olduğu gibi hususların yanı sıra Ajanstan talep edebileceğiniz destek tutarı, nasıl başvuruda bulunabileceğiniz, projelerin nasıl değerlendirileceği gibi bilgiler de bulunmaktadır. Bu bilgilendirme toplantısında rehberdeki temel konulara değineceğiz. Ancak Rehberde yer alan tüm konuların incelenmesi önemli. Lütfen rehberi dikkatle inceleyin. Başvurunuzu hazırlamaya başlamadan önce kontrol etmeniz gereken 3 konu var: Firmam / Kurumum bu programa başvuruda bulunabilir mi? Aklımdaki proje fikri / yapmak istediğim yatırım bu program için uygun bir proje konusu mu? Destek kapsamında mı? Yapacağım harcamaların hepsi uygun mu? Ne kadarlık yatırım yapabilirim? ‹#›

BEN BU PROGRAMA BAŞVURUDA BULUNABİLİR MİYİM? Çalışmalara başlamadan önce sorgulamanız gereken ilk şey bu programa başvuruda bulunup bulunamayacağınız olmalı. Başvuru rehberinin 2. bölümünde (2.1.1) açıklanmaktadır. Bu programda uygun başvuru sahibi olmak için: (bir sonraki slayta geç) ‹#›

Uygun Başvuru Sahipleri Yıllık net satış geliri ve mali bilançosu 25 milyon TL’yi aşmayan ve Yıllık çalışan sayısı 250’yi aşmayan Sermayesinin veya oy haklarının en fazla %25’i KOBİ kapsamına girmeyen bir işletmeye ait olan İzmir’de yasal olarak kayıtlı ve faal olan İlan tarihinden 3 ay önce kurulmuş olan KOBİ Bu programdan sadece firmalar yararlanabilecek. Bu firmaların uygun başvuru sahibi olabilmeleri için sayacağım özellikleri taşımaları gerekir: Yıllık bilançosu ve net satışları 25 milyon TL’yi aşmamalı Yıllık çalışan sayısı 250’nin altında olmalı Sermayesinin %25’inden fazlası KOBİ olmayan bir kuruluşa ait olmamalı İzmir’de kayıtlı ve aktif olmalı Programın ilan tarihinden en az 3 ay önce kurulmuş olmalı Ayrıca her programda olduğu gibi yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere vadesi geçmiş SGK veya vergi borcu bulunmaması gerekmektedir. 12 Haziran 2011 (dahil) ve öncesinde kurulmuş firmalar kabul edilecektir. ‹#›

KOBİ’lerin anahtar sektörlerden birinde faaliyet göstermesi gerekmektedir. KOBİ Yenilenebilir Enerji Lojistik Gıda ve İçecek Sanayi Bilişim Tıbbi, Hassas ve Optik Aletler Tekstil/Giyim Eşyası Endüstri Makinaları İmalat Sanayi Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı Tüm bu özellikleri taşıyan KOBİ’lerin uygun başvuru sahibi olması için anahtar sektörlerden birinde faaliyet göstermesi gerekmekte. Ticari sicilindeki ünvanları arasında ya da ana sözleşmesinde bu alanlardan en az birinin geçmesi gerekmekte. Teklif çağrısı ilan tarihinden 3 ay öncesinden itibaren yapılacak değişiklikleri kabul etmiyoruz!!! ‹#›

BEN BU PROGRAMA BAŞVURUDA BULUNABİLİR MİYİM? AKLIMDAKİ FİKİR BU PROGRAM İÇİN UYGUN BİR PROJE KONUSU MU? 25 Yukarıda belirtilen koşulların tümünü karşılıyorsanız, cevaplamanız gereken diğer soru: aklınızdaki fikir bu program için uygun bir proje konusu mu? ‹#›

Uygun Projeler Projelerin uygun kabul edilebilmesi için program amacına katkıda bulunması ve öncelik kapsamına girmesi gerekmektedir. Proje Süresi: En az 4, en çok 12 ay Proje Yeri: İzmir 2011 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI **Bir projenin uygun kabul edilebilmesi için programın amacına katkıda bulunması ve önceliklerden en az birinin kapsamına girmesi gerekmekte. **Proje süresi en az 4 en fazla 12 ay olabiliyor. Projenizin faaliyetlerini takvimlendirirken dikkat edin. Hazırlık,ihale,raporlama aşamalarına dikkat edilmeli. **Projenizin temel faaliyetinin / yatırımın mutlaka İzmir’de bulunması gerekiyor.

GENEL AMAÇ İzmir (TR31) bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ’lerde yenilik odaklı verimlilik ile rekabet gücünün artırılması

ÖZEL AMAÇ Belirlenen anahtar sektörlerde Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin artırılması ve ileri teknolojilerin geliştirilmesi 2011 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI **Bir projenin uygun kabul edilebilmesi için programın amacına katkıda bulunması ve önceliklerden en az birinin kapsamına girmesi gerekmekte. Bizim de bu program kapsamında ayırdığımız 14 milyon TL ile gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var. Sizin projenizin mutlaka buna katkı koymasını bekliyoruz. Bu amaca nasıl katkı sağlayacağını başvuru formunda açıklamanızı bekliyoruz. İleri teknolojiler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Biyoteknoloji ve Gen Teknolojileri, Malzeme Teknolojileri, Nanoteknoloji, Tasarım Teknolojileri, Mekatronik, Enerji ve Çevre Teknolojileri Anahtar Sektörler: Yenilenebilir Enerji (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi), Lojistik, Gıda ve İçecek Sanayi, Tekstil/Giyim Eşyası, Endüstri Makineleri İmalat Sanayi, Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı, Tıbbi, Hassas ve Optik Aletler ve Bilişim sektörleri 19.09.2011 ‹#›

Öncelik 1: Ar-Ge ve yenilik süreçleri sonunda ortaya çıkmış patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline sahip olan ürünlerin ticarileştirilmesi (tanıtım, pazarlama, yeni pazarlara açılma ve seri üretim faaliyetlerinin sağlanması) * * Bu program tescil tarihi 01.01.2008’den sonra olan ürünlerin (2008 – 2009 – 2010 – 2011 yıllarında tescil almış ürünler) ticarileştirilmesi sürecini içerir. Bir projenin uygun olabilmesi için diğer koşul belirlenen 3 öncelikten birine girmesidir. Öncelik : Ar-Ge ve yenilik süreçleri sonunda ortaya çıkmış patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline sahip olan ürünlerin ticarileştirilmesi (tanıtım, pazarlama, yeni pazarlara açılma ve seri üretim faaliyetlerinin sağlanması) *Bu program tescil tarihi 01.01.2008’den sonra olan ürünlerin (2008 – 2009 – 2010 – 2011 yıllarında tescil almış ürünler) ticarileştirilmesi sürecini içerir. 19.09.2011 ‹#›

Örnek Projeler: Patenti alınmış bir ürünün seri üretiminin gerçekleştirilmesi için makine ekipman alımı - Endüstriyel tasarımı bulunan bir ürünün pazarlamasının yapılması için fuarlara katılım, web sitesi kurulması, satış sonrası hizmet ağı oluşturulması 19.09.2011 ‹#›

Öncelik 1: Yalnızca tanıtım ve organizasyonel faaliyetleri içeren projeler uygun değil!! Yeni ürünün ticarileştirilmesi aşaması öncesindeki deneme üretimi faaliyetlerini içeren projeler uygun değil!! Projenin uygulanması için gerekli olması ve piyasa fiyatlarına uygun olması koşuluyla yeni makine ve ekipman alımı uygun! Bu öncelik kapsamında başvuru yapacaksanız 01.01.2008 tarihi ve sonraki tarihlerde alınmış patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescil belgesi sunulması zorunludur!! Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım tescil başvurusu ve bu tescillerin korunmasına yönelik maliyetler uygun değil!! ***Projeniz 1.Öncelik kapsamına giriyorsa lütfen şu konulara dikkat edin 19.09.2011 ‹#›

Öncelik 2: Üretim süreçlerinde ileri teknolojilerin kullanılması yoluyla verimlilik sağlayacak yenilik uygulamalarının gerçekleştirilmesi Süreç yeniliği tanımı: 19.09.2011 ‹#›

İLERİ TEKNOLOJİLER

Mikro/Nano Elektromekanik Sistemler (MEMS/NEMS) ve Sensörler, Robotik ve Otomasyon Teknolojileri, Jenerik Alanlar: Her türlü mekatronik uygulamanın altyapısını oluşturan Temel Kontrol Teknolojileri ve Algoritmaları, Mikromekanik, Mikroelektronik, Tasarım ve Gömülü Yazılımlar Enerji ve Çevre Teknolojileri Hidrojen Teknolojileri ve Yakıt Pilleri, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Enerji Depolama Teknolojileri ve Güç Elektroniği, Nükleer Enerji Teknolojileri, Çevreye Duyarlı ve Verimli Yakıt ve Yakma Teknolojileri, Su Geri Kazanım Teknolojileri, Atık Değerlendirme Teknolojileri Biyoteknoloji ve Gen teknolojileri Genombilim, Hücre tedavileri, Moleküler Markör Teknolojileri / Haritalama, Transformasyon Teknolojileri, İşlevsel Genomik ve Proteomik, Yüksek Ölçekli Analiz Teknolojileri, Rekombinant DNA Teknolojileri, Biyoinformatik, Transgen Teknolojisi Mekatronik Tasarım Teknolojileri Simülasyon ve Modelleme Yazılımları, süreç otomasyonu ile geliştirme ve benzetim araçları, yazılım ve yazılım tasarımı teknolojileri, Sanal Gerçeklik Yazılımları ve Sanal Prototipleme, Grid Teknolojileri ve Paralel ve Dağıtık Hesaplama Yazılımları Malzeme Teknolojileri Kompozit Malzeme Teknolojileri, Polimer Teknolojileri, Akıllı Malzeme Teknolojileri, Manyetik, Elektronik, Opto-elektronik Malzeme Teknolojileri, Hafif ve Yüksek Mukavemetli Malzeme Teknolojileri Nanoteknoloji Nanoparçacık, nanokristal, porus malzemeler, nanorobotlar Bilgi ve İletişim Teknolojileri Telekomünikasyon, internet ve genişba Alt birimleri ekleyelim mi?? 19.09.2011 ‹#›

Örnek Projeler: Mevcut üretim sürecinde manuel yapılan bir işlemin bilgisayar yazılımı ile desteklenmesi sonucunda zaman tasarrufu sağlanması Tekstil sektöründe nanoteknoloji kullanılması yoluyla üretim verimliliği sağlanması 19.09.2011 ‹#›

Öncelik 2: Üretim süreçlerinde firma tarafından hali hazırda kullanılan ileri teknolojinin bire bir aynı şekilde kullanımıyla kapasite artırımı sağlayacak projeler uygun değil!! Üretim sürecinin yenilenmesi aşamasında; kavram geliştirme, fizibilite, denemelere dönük laboratuar çalışmaları, tasarım ve çizim çalışmaları, faydalı model, patent ve benzeri süreçlere ilişkin faaliyetlerin dahil olduğu bir proje ancak deneme üretimi faaliyetini de içeriyorsa uygundur!! Üretim sürecinde yeni geliştirilen bir yöntem, teknik ve tasarımın bir parçası olması şartıyla makine ve ekipman alımı uygundur! Yeni ürün üretimine yönelik projeler uygun değil!! Üretim sürecinin geliştirilmesi aşamasında kullanılacak olan laboratuar ekipman alımı uygun maliyettir! ***Projeniz 2.Öncelik kapsamına giriyorsa lütfen şu konulara dikkat edin 19.09.2011 ‹#›

Showing 1 - 20 of 45 items Details

Name: 
EK_4
Author: 
Meltem Taşkın
Company: 
HP
Description: 
Tags: 
destek | 2011 | mali | programi | uygun | yili | teknolojileri | başvuru
Created: 
2/3/2010 11:06:57 AM
Slides: 
45
Views: 
0
Downloads: 
0
Rating: 
0